Tijd – plannen, organiseren en beheren

Tijd: plannen, organiseren en beheren. Dit is zo ongeveer wel wat time management inhoud. Tenminste, dat gevoel heb ik erbij. Het klinkt zo mooi time management, alsof je de tijd kunt managen. De klok tikt door, ook zonder dat je er wat voor hoeft te doen of te laten. Tijd kun je niet managen, maar wél wát je in die tijd doet. Dat lijkt makkelijker dan het is, getuige het aantal boeken, websites en cursussen over dit onderwerp.

In mijn zoektocht naar tips en trucs om beter te worden in het plannen, organiseren en beheren van mijn tijd, lees ik boeken, websites en blogs, heb ik meer dan eens een cursus of workshops gevolgd (vanuit het werk, vanuit de studie en interesse) en is het een regelmatig terugkerend onderwerp van gesprek met mensen in mijn omgeving. En dat alles heeft er nog altijd niet toe geleid dat ik het gevoel heb de baas te zijn over mijn tijd!

Hoe komt dat nou? Wel, als eerste omdat ik wel een planning maak maar me er vervolgens niet aan houd. Ten tweede de planning die ik maak is meestal niet realistisch. Ten derde, er komt altijd iets dat belangrijker lijkt of leuker is. En ten vierde, er zijn heel veel (huishoudelijke) dingen die “wel eventjes tussendoor kunnen”.

Laatst werd ik gewezen op het volgende concept, het keien-experiment van Stephen Covey: Als je een emmer wil vullen met achtereenvolgens grote keien, handenvol kiezelsteentjes, flink wat los zand en tot slot water dan lukt dat prima. Als je echter begint met het water en dan na het zand en de kiezels ook nog de grote keien in de emmer wil krijgen, heb je een probleem.  (zie voor het hele verhaal, met tips: Plezierig plannen of: Hoe hou je tijd voor belangrijke zaken ).

De grote keien staan voor grote klussen, kerntaken of tijdrovende bezigheden, de kiezelstenen zijn je losse taken, ad hoc dingen en spontane dingen, het zand is het routinematige, klussen die steeds terugkomen. En het water dat is alles wat er dan nog bij kan, er blijft altijd wel tijd over voor een kopje koffie.

speelgoedkast

Voor het opruimen

Tja, en dan de realiteit. Het plan vandaag was om de speelgoedkast eens flink onder handen te nemen. Opruimen, schoonmaken en selecteren wat weg kan. Verder in de middag koffiedrinken met twee vriendinnen en daarna de kinderen thuis, misschien naar het tuincentrum. En tot slot vanavond een blog schrijven. Op zich best overzichtelijk, zeker niet te veel. Maar ik had me even verkeken op de hoeveelheid tijd het kost om zo’n kast op te ruimen.

 

Na het opruimen

Na het opruimen

Ja, ik heb gegeten met de kinderen. En ja, ik heb koffie gedronken zoals afgesproken. Maar vlak voor het avondeten was de kast pas klaar en netjes. Dus geen tuincentrum, wel blij dat de kinderen buiten wilden spelen. En toch een tevreden gevoel over de dag. De volgende keer iets beter nadenken over hoeveel tijd een grote klus mag kosten.