Druk drukker drukst

Druk drukker drukst, dat is wel zo’n beetje hoe de laatste maanden van een jaar voelen. Een beetje het gevoel dat Herman van Veen schetst met zijn Opzij opzij opzij, we hebben ongelofelijke haast. Dat begint ergens halverwege november (denk Sint Maarten, 11-11), via Sinterklaas, naar Kerst en dan Oud&Nieuw, tussendoor nog wat verjaardagen. Over de zakelijke aangelegenheden van sinterklaasborrels, kerstfeesten en nieuwjaarsrecepties heb ik het dan nog niet eens. Net alsof het eind van een jaar ook het eind van… “alles” betekent.  Alsof er daarna niets meer is.
En de verwachting, geschapen door allerlei tijdschriften, van goede voornemens maakt het er niet makkelijker op. Nu heb ik jaren geleden al besloten dat goede voornemens op elk moment gemaakt kunnen worden, of dat nu 1 januari is, 3 maart, 24 juni of 15 december. Moeilijker is om er op het moment dat je ze bedenkt mee te beginnen. Simpelweg vanaf het moment van bedenken gaan uitvoeren. Waarom wachten tot 1 januari?
En dan op 2 januari, of ergens in de eerste weken, als je na de vrije dagen weer gaat werken, komt de deceptie. Er ís niets veranderd, alles is nog zoals je het aan het eind van het jaar daarvoor hebt achtergelaten. Het enige dat veranderd is ben je zelf, met je goede voornemens. En wat blijft daar dan van over? Er is namelijk niets moeilijkers dan veranderen, gewoontes aanpassen, routines doorbreken.
Maar goed, ik wilde niet schrijven over goede voornemens en veranderen van gewoonten, maar over hoe ik denk dat ik het drukke gevoel dit jaar kan voorkomen. Het is raar, ik weet nu al wanneer alle verjaardagen zijn, wanneer de schoolvakanties zijn, dat Sinterklaas en Kerst, met bijbehorende drukte komen. Tot nog toe werd ik er altijd door overvallen, zo’n oh help nu is het ineens zover gevoel. Dat we op het laatste moment nog een kinderfeestje moeten plannen, dat de sint cadeautjes op 7 december nog gekocht moeten worden, en dat een week voor de zomervakantie de reis nog geboekt moet worden, dat gevoel.
Dit jaar maak ik een jaarplan, samen m’n lief. Met daarin al die vaste momenten, feesten, verjaardagen en vakanties er al in, samen met de voorbereidingstijd. Zodat ik bij wijze van spreke in juni de sint-kadootjes al kan kopen, en we nu al weten wanneer de kinderfeestjes van onze schatten gevierd gaan worden.
Is dit stiekem toch een goed voornemen?