Talentenjacht

Talent wolk

Talentenjachten zijn er meer dan genoeg op televisie tegenwoordig, maar dat is toch niet waar ik het over wil hebben. Tenzij je natuurlijk geweldig goed kunt zingen of dansen.

Nee, het gaat bij deze jacht om de talenten in jezelf, waar ben je goed in, waar vinden ánderen dat je goed in bent?
En vooral, hoe ga je dat ontdekken?

De manier die ik heb gevolgd is door aan mensen uit mijn directe omgeving (familie, vrienden, collega’s) te vragen waar ik volgens hen goed in ben. En dat ook zelf opschrijven.
Het leuke hiervan is dat je in feite vraagt om complimenten (en hoe leuk is het om een compliment te krijgen!?!). Vraag ook om een uitleg of toelichting. Dan kom je tot hele leuke ontdekkingen. Dat kan er dan bijvoorbeeld zo uitzien:

Talent: organiserend vermogen
“Het organiseren van huishouden, feestjes, verjaardagen en andere zaken (bruiloft) is altijd helemaal op orde en ik heb nog nooit gehoord/gemerkt dat het je veel stress oplevert.”

Zo herkende ik wel dat ik kan organiseren,  maar de toelichting erbij was extra leuk. De spanning of stress die ik voel vooraf en tijdens een feestje, blijft dus bij mij. De gasten zien alleen het leuke feestje, de hapjes, de drankjes, de gezelligheid en voelen een ontspannen sfeer. Ze zien de (vakkundig weggewerkte) rommel of mijn paniekaanval niet.

Op deze manier krijg je in hele korte tijd heel veel leuke kleine cadeautjes, die je stuk voor stuk mag uitpakken en waar je nog eens van kunt nagenieten door er opnieuw naar te kijken.
Als je alle reacties terug hebt, kun je gaan turven, hoe vaker hetzelfde wordt genoemd, hoe groter dat talent is. Op die manier kun je in relatief korte tijd inzicht krijgen in jezelf en waar je goed in bent. Reuze handig. (En ook een leuk cadeautje om terug te geven…, vertel eens aan iemand waar hij/zij goed in is.)

Dit is natuurlijk niet de enige manier, er zijn allerlei psychologische testen die naar persoonlijkheden, sterke punten of aanleg kijken. Een voorbeeld is de MBTI (Myers-Briggs Type indicator). Andere testen kijken naar drijfveren, motivaties of sterke punten (Ontdek je sterke punten / Marcus Buckingham, ISBN 9789027426154, 2006 inclusief online test).
Het leuke is dat al die testen samen een compleet, elkaar aanvullend én overlappend beeld geven. Combineer je dat met een gesprek met een coach, die de testen kent, dan kom je tot leuke ontdekkingen over jezelf.

Voorbeelden van talenten/kwaliteiten/sterke punten/competenties:
Abstractievermogen, accuraat, actiegericht, analytisch, bedachtzaam, beïnvloedend vermogen, beschouwend, besluitvaardig, communicatief, competitief, coöperatief, daadkracht, flexibel handelen, genuanceerd, harmonieus, inlevingsvermogen, innemend, klantgericht handelen, kritisch, leervermogen, omgevingssensitiviteit, oplossingsgericht, organiserend vermogen, praktisch, prestatiegericht, relatiegericht, samenwerken, sensitief, sturingskracht, tactvol, vasthoudend, weloverwogen, zorgvuldig, zorgzaam