Terugblikken op mijn sportieve jaar 2016

Ook al is 2017 al begonnen, het jaar 2016 ligt nog vers in mijn geheugen, zeker als het om hardlopen gaat. Vooruit kijken is veel leuker, dromen en plannen maken. Maar even terugkijken naar wat ik in de afgelopen 12 maanden op hardloop en ander sportief gebied gedaan heb is ook leuk!

Fietsen

En wat voor sportief jaar was het! Ik heb vooral veel woon-werk-verkeer gefietst, maar ook tijdens de vakanties. In totaal net geen 1300 km.

Of ik dat in het komende jaar moet gaan evenaren weet ik nog niet, nu ik  sinds december niet meer op fietsafstand werk.

Hardlopen

Het was een leuk en spannend hardloopjaar. Zo liep ik dit jaar mijn eerste halve marathon! Aan het begin van 2016 had ik een kilometer-doel voor mezelf vastgesteld, een beetje voorzichtig ingeschat op 800 km. Nou die had ik al flink op tijd bereikt. Ondertussen wel lekker doorgelopen en zo halverwege december begon ik toch te mikken op de magische 1000 km-grens. En die heb ik gehaald 🙂 in totaal 1021 km’s al hardlopend afgelegd.

Hieronder een overzichtje van de wedstrijdjes waaraan ik heb mee gedaan en andere mijlpalen op hardloop gebied.

Virtual Run – 1 janauri 2016
5km – 00:29:50

Op 1 januari 2016 liep ik mijn eerste Virtual run, dat is een virtuele hardloopwedstrijd mét startnummer en medaille. Je gaat lopen op het tijdstip en de locatie die jou uitkomen. Ik had me voorgenomen 5 km te gaan lopen, en dat viel mooi samen met een voluit-training van het sportrustenschema. Dus liep ik in Venlo rondjes in het park, als was het een echte wedstrijd onder aanmoediging van de kinderen. Een beetje raar was het wel, na een korte nacht, oliebollen en champagne.

Vondelparkloop – 17 januari 2016
10 km – 00:58:33

Het was koud en op sommige stukjes glad. Maar wel heel lekker gelopen en snel ook, maar helaas nét geen nieuw PR (het scheelt maar 3 seconden, maar toch).

Venloop – 20 maart 2016
10 km – 00:58:52

Deze staat elk jaar weer op de agenda, al sinds ik aan het hardlopen ben. Eén jaar niet mee gedaan door een blessure, maar tot nu to kan ik elk jaar nog sneller zijn dan het jaar daarvoor. Even voor het idee, in 2011 liep ik mijn eerste 10 km in 1:10:03. En nu in 2016 liep ik (in Venlo dan) voor het eerst onder het uur. Het is geen heel snel parcours, door de smalle straten en het drukke deelnemers veld. Maar het is wel een hele gezellige loop. Ook in 2017 sta ik er weer aan de start, samen met mijn kinderen, moeder, zus en zwager. Het is een familie-feestje.

Nescioloop – 10 april 2016
15 km – 01:30:03

Nog niet eerder liep ik een 15km-wedstrijd maar het ging lekker en wat een leuke ontspannen loop. Voor het publiek moet je hier niet heen gaan, want zoals met veel kleinere lokale lopen is dat maar beperkt aanwezig. Het weer was lekker, zonnig en warm, zoals dat begin april kan zijn. Wel even wennen, maar het gaat goed. En ik ben zeer blij & tevreden met mijn tijd.

AMC Loop – 22 mei 2016
10 km – 01:01:40

Het was … WARM!! meer kan ik er niet over zeggen. Het ging niet fijn, het ging niet lekker, het was mij te warm en dat was te merken in alles. Kortom, ik heb wel eens lekkerder gelopen (en dat was wel een soort van voorbode van alle volgende evenementen waaraan ik in 2016 meedeed).

Royal Ten – 29 mei 2016
10 km – 01:03:42

Als ik dacht dat het met de AMC loop niet lekker ging, dan ging het nu bij de Royal Ten loop in Den Haag nog wat beroerder. Opnieuw was het warm en benauwd, en misschien was het ook wel iets teveel van het goede om 2 weekenden achter elkaar een race te lopen. Maar ach, anders was ik er ook op uit gegaan om te rennen. Het levert in ieder geval een medaille op 🙂

Gaasperplasrun – 12 juni 2016
10 km – 01:04:14

Oh jee, wat een dag! Wat zal ik zeggen. Ik was al vroeg in touw om te helpen bij het opbouwen van het terrein, daarna langs de route staan bij de kids lopen en ondertussen mijn eigen stoere Luuk en Nora aanmoedigen. Even snel wat eten en drinken en dan zelf aan de start van mijn 7e wedstrijd-loop van dit jaar. Meer dan dat is het dan ook niet. De omstandigheden zijn niet de mijne. Het is mij te warm & benauwd, en laat ik eerlijk zijn, al vanaf vroeg in de ochtend bezig is niet de beste voorbereiding voor een leuke eindtijd. De ervaring telt,  de medaille maakt veel goed.

EK Brooks 10 km – 10 juli 2016
10 km – 01:13:46

Waarom wilde ik dit ook al weer?! Er worden weerwaarschuwingen afgegeven, extra waterposten ingericht en nog voor de start heb ik het al warm! Als sardientjes in een blikje, of haringen in een ton, zo vol zit de tram. Het hele museumplein is vol met mensen, en zo weinig schaduw. Maar de sfeer en gezelligheid van het grote EK-evenement zit er wel in. Het is ook wel heel leuk om hardlopen door de straten van Amsterdam te gaan, daar waar je anders moet uitkijken voor al het verkeer. Maar man-o-man wat is het warm en benauwd, geen zuchtje wind. toch volhouden en doorlopen. Over de tijd heb ik het maar niet meer, het gaat om de ervaring (ofzo).

Dam tot Damloop – 18 september 2016
10 EM = 16,1 km – 01:43:36

Met alle ervaringen van dit jaar,  weet ik het niet meer. Ik durf geen voorspellingen te doen, zie er stiekem als een berg tegenop. Waarom wilde ik dit ook al weer? Gelukkig start ik vroeg, nog voor het écht heel warm wordt en het parcours volloopt met teveel mensen. Het is mijn vierde damloop dit jaar en de snelste tot nu toe. Ik ben tevreden.

Halve marathon van Amsterdam – 16 oktober 2016
21,1 km – 02:23:26

Het hele jaar keek ik hier naar uit, mijn eerste halve marathon. Op de een of andere manier toch wel een dingetje zeg maar. De voorbereiding was goed, opdracht: heel blijven en uitlopen. Zoals verwacht was het “warm” voor de tijd van het jaar. Samen met mijn zusje stond ik aan de start. We gingen niet weg om samen te lopen, maar hebben dat grotendeels wel gedaan. Het was pittig, en bij km 17 vroeg ik me toch echt af waarom ik dit ook al weer wilde. Bij de finish gesloopt en emotioneel maar razend trots op deze prestatie.

Rondje Gaasperplas – 24 december
5 km – 00:28:30

De eerste doelen voor 2017 liggen al vast, één daarvan is in maart een halve marathon over het circuit van Spa-Franchorchamps. Begin december begonnen met het schema, en daarin staat regelmatig een 10 km voluit. Qua tijdsplanning zat dat er niet in, met alle andere voornemens van onder meer rennen in de Limburgse heuvels. Dus koos ik voor een rondje Gaasperplas op mijn allersnelst. En dat is gelukt. Een snellere 5 km liep ik nog niet eerder.

December running streak – hele maand
elke dag hardlopen, minimaal 2,5 km

Rare mensen, die hardlopers. December, bij uitstek zo’n maand om binnen te blijven zitten in plaats van naar buiten te gaan. Het is koud, het is donker en dat maakt het lopen minder aantrekkelijk. Niets is minder waar als je met jezelf (en heel veel virtuele hardloopvriendjes en -vriendinnetjes) afspreekt om elke dag te gaan hardlopen. Hoe ver en hoe snel maakt niet zo uit, als het maar elke dag is. Op die manier heb ik in december bijna 170 km afgelegd. Een fijne combinatie tussen het reguliere schema van 4x per week hardlopen en op de “rustdagen” de minimale afstand van 2,5 km heel rustig rennen. (Zo fijn, dat ik dit in januari heb doorgezet).

 

Statistieken

1300 km fietsen
1021 km hardlopen
eerste halve marathon
6x 10 km
1x 15 km
1x 10EM
2x 5 km
32 dagen dagelijks hardlopen vanaf 30 november