Race the day – Vondelparkloop 2017

Race the Day op zondag in het Vondelpark, daar liep ik in 2017 mijn eerste hardloop-race. Meteen een manier om te zien wat het effect is van meer dan een maand elke dag hardlopen en 45 dagen sportrusten. Een race-verslag.

Het is geen zonnige zondag, maar gelukkig is het droog en niet heel erg koud. Met alle weersvoorspellingen (ik weet het, ze kunnen het weer niet voorspellen, maar toch) leek het veel erger te worden dan het was.

Een beetje in twijfel over wat ik aan zal trekken, maar dan ben ik er al snel uit. Ik heb het door het lopen toch snel warm, dus net als tijdens de laatste training een 7/8e tight, een thermo-hemd en een shirt met lange mouwen die ik makkelijk omhoog kan doen. Handschoenen tegen koude handen.

De start is om een uur, niet echt mijn favoriete tijd, want een beetje lastig met eten. Dus uitgebreid (voor mijn doen dan) ontbijten, fles drinken mee en een energiereep voor de ergste trek vlak voor de start. Na afloop is er tijd genoeg om weer echt te eten als dat nodig is.

Al mijn spullen bij elkaar gezocht, extra broek aan, vest over m’n shirt en een droog shirt voor na afloop. Samen met een vriendin en loopmaatje ga ik naar het Vondelpark. Als we het park inlopen, komen de eerste hardlopers met trotse gezichten en medailles ons al tegemoet. Zij zijn al klaar, wij mogen nog beginnen. Een toilet opzoeken, spullen in een kluisje doen, laatste hapje eten, nog even wat drinken en dan richting de start. Waar we natuurlijk veel te vroeg al staan te wachten. Dan is het wel fris zonder jasje! *note to self, extra wegwerp-laagje meenemen volgende keer*.

Dan begint het aftellen, en klinkt het startschot. De eerste paar honderd meter zijn druk, het pad is smal dus echt lekker lopen zit er niet meteen in. Maar dat veranderd al snel. Dat is een van de voordelen van de route door het Vondelpark, de weg is breed en er zijn geen obstakels (anders dan een verdwaalde toerist die niet snapt waarom er zoveel mensen dezelfde richting op rennen). Het is gezellig druk met toeschouwers, wandelaars, hardlopers (zonder startnummer) en fietsers.
De eerste kilometer gaat heerlijk ontspannen, ik kom in mijn ritme en het lijkt als vanzelf te gaan. Ik schrik een beetje van de eerste rondetijd op mijn horloge (5:36), zo snel was ik niet eerder.

Het gaat lekker, km twee is (gelukkig?) langzamer dan de eerste. Mijn hartslag is het enige dat ik op mijn scherm van mijn horloge laat zien. Inmiddels begint het rustiger om me heen te worden. Mijn ritme voelt goed, tempo is stabiel en mijn hartslag is nog mooi laag. KM drie is net zo snel als de vorige, en het gaat nog steeds fijn.
Het zelfde geldt voor kilometer vier, opnieuw zie ik 5:42 in beeld verschijnen. Ik mag van mezelf niet gaan rekenen, maar als het zo door blijft gaan …

Tien kilometer door het Vondelpark betekent drie rondjes, dat is misschien maakt het niet perse een heel spannend parcours, het geeft mij wel een goed gevoel. Herkenning en weten hoe ver het nog is (ongeveer).
Als ik na km 5 zie dat ik iets langzamer ben (5:45) versnel ik wat, en dat is te zien in het tempo van km 6, die is weer net zo snel als de eerste kilometer.
Het wordt een wat eentonig verhaal, maar ook de kilometer 7 gaat goed. Het voelt ook goed, ik heb geen enkel moment het gevoel dat ik heel hard moet werken om zo te blijven lopen. En dat is ook op de foto’s terug te zien. Ontspannen maar geconcentreerd.

Als ik voor de derde keer langs het waterpunt kom, weet ik dat ik mag gaan aftellen, nog maar 3 kilometer te gaan, nog maar twee en en dan nog maar 1 kilometer. Als mijn horloge piept dat ik er 10 km op heb zitten, zie ik de finishmatten liggen, nog een kort eindsprintje en dan heb ik mijn medaille verdient!

Ik zie mijn eindtijd en spring in mijn hoofd een gat in de lucht. Ruim 1 minuut sneller dan mijn snelste tijd tot nu toe. Heel blij ben ik dus, met mijn nieuwe snelste tijd van 00:57:27.

Even wachten tot mijn loopmaatje ook over de mat is, en dan snel onze tassen ophalen. Omkleden en dan wacht daar onze beloning een verse warme pannenkoek.

De Vondelparkloop is de eerste loop van het jaar bij mij in de buurt, en ook de loop waarmee het Rondje Mokum mee van start gaat. Het toeval wil dat deze samenvalt met een 10km voluit in mijn schema in aanloop naar mijn eerste grote doel van dit jaar (Circuit-run Spa-Franchorchamps, 21 km).